henrik.centerpartiet.net

Gå gärna in på min nya kompletta hemsida med denna blogg speglad: http://henrik.centerpartiet.net/

onsdag 12 augusti 2009

Elevens bästa i fokus!

Inför skolstarten samlades idag Valdemarsviks kommuns alla grundskollärare på Sörbyskolan för att bland annat gemensamt arbeta fram ett likartat system för att hantera individuella utvecklingsplaner, IUP. I egenskap av vice ordförande hade jag äran att få närvara som representant från barn- och utbildningsutskottet. Som fritidspolitiker med ordinarie heltidsjobb är det svårt att komma ifrån dagtid, men jag är verkligen glad att jag kunde vara med på det här. Det var roligt att se alla lärare träffas och i grupp diskutera funderingar och förslag. Det är säkert väldigt givande för lärare att träffa andra med liknande funktioner på andra skolor och höra hur de gör.

Ett problem som togs upp, som inte är någon nyhet är det faktum att om en elev har MVG-status på alla moment i ett ämne utom ett, så kan den eleven ändå inte få betyg enligt den nuvarande skollagen, om den lilla del som inte behärskas finns med bland "uppnående-målen", dvs de mål som måste uppnås för att få betyget Godkänt. För mig känns detta helknepigt då det kan få konsekvensen att duktiga elever som råkar vara blyga kan vägras plats på gymnasiet. Och hur fel slår det inte, om våra lärare följer detta till punkt och pricka medan vissa andra kommuners lärare kanske tänjer lite på denna regel. Det kan få till följd att vi får större andel elever som hamnar på IV än andra kommuner och att vi utan reflektion klassas därefter. Jag har dock förtroende för att lärarna har hittat bra metoder att få de flesta av dessa elever över målsnöret utan att fuska. Detta faktum är som sagt ingen nyhet utan har varit med i reglerna för betygskriterier sedan många år.

Vissa lärare visade oro att elevtiden skulle få konkurrens av pappersarbete med det nya arbetssättet. Jag hoppas att de under dagen kom fram till ett arbetssätt som undviker detta. Med hjälp av ett smart uppbyggt centralt sparat excel-dokument med rullningslist för de oftast förekommande kommentarerna så borde det enligt min erfarenhet från privata näringslivet inte ta många sekunder att uppdatera ett dokument. Förhoppningsvis är den tekniken överförbar på de här dokumenten och jag hoppas verkligen att lärarna har tillräckligt med tid över för undervisningsplanering, lektioner och rättning av elevarbeten. Metoden ska utvärderas efter det här skolåret och då ges en ny chans att förbättra rutinerna för att få fler ungdomar med goda förutsättningar för ett liv rikt på kunskap och valfrihet.

Välkomna tillbaka efter en välbehövlig ledighet, alla kommunens pedagoger, och lycka till i höst med att forma framtidens vetgiriga Valdemarsviksbor!

måndag 10 augusti 2009

slut på svin och semester

Nu är det slut med semestern och jag är tillbaka framför CAD-programmen på kontoret. Det har varit en semester med mycket pulande i trädgården och lek med barnen. Det har varit en fantastisk tid att få umgås dygnet runt med vår 6-månaders tjej, Selma. Hon ålar runt på golvet och övar på att krypa. Hon har börjat ty sig så mycket till mig att jag får ge henne välling om kvällarna och kan utan problem lägga ner henne i spjälsängen.

Efter att nyss ha smaskat i mig säsongens första matlåda kan jag konstatera att jag idag var självförsörjande på proteiner: egenhändigt nedlagt, marinerat och grillat vildsvin och dygnsfärska hemkokta kräftor. Nu är dock frysen slut på vildsvin, så nu får det bli köpegris fram till nästa fullmåne, minst.