henrik.centerpartiet.net

Gå gärna in på min nya kompletta hemsida med denna blogg speglad: http://henrik.centerpartiet.net/

söndag 25 juli 2010

Folkligt, rövarlikt och ansvarsfullt

Idag har jag varit på Ringarumsdagen och delat ut gröna ballonger, uppskattade karameller med någon form av lakrits i, samt valinformation till dem som visade intresse. Årets Ringarumsbo blev Leif "Moppe" Andersson, delägare i en av bygdens största arbetsgivare, www.ringarums.se . Grattis!

 

Det var tråkigt att det skulle till att regna just idag. Men huvudsaken är att gärdena och gräsmattorna blir vattnade och skogen uppblött, så vi får mat till hösten och så vi slipper fler skogsbränder ett tag. Hur som helst så är det roligt att det är mycket aktiviteter runt om i kommunen. På fredagen och lördagen stod andra centerpartister vid Fyruddens Kajkalas och delade ut ballonger och information.

 

Igår kvälle var jag på teatern Ronja Rövardotter i Kolmården (eller Krokek) med min treåriga dotter samt min favoritkollega och hans dotter. Jag är väldigt imponerad. Jag brukar visserligen alltid vara helt tagen när jag varit på teater eller ännu hellre musikal, men det här var i alla fall riktigt bra. Och om man tänker på hur litet utrymme och vilka unga skådespelare som hade huvudrollerna och grådvärg- och rumpnisserollerna så är det just imponerande. De har liksom fått in hela filmens handling och fått till miljön där på en dansbana med tak, på trollberget vid Krokeks camping. Jag hoppas verkligen att det blir något liknande nästa år. Kanske med lite mindre nakenscener… För att citera min kollega: ”Den ända scen jag var övertygad om att de skulle censurera hade de gjort värre istället”. Han syftade på när Lovis kör ut alla Mattisrövarna i snön för tvagning. Det sprang helnakna karlar tvärs över dansbanan vilket naturligtvis ledde till att publikens mödrar och andra damer gav ifrån sig vårskriksliknande rövarvrål.

 

Ester Lindgren, min Astrid Lindgren-tokiga treåring satt som förhäxad hela föreställningen. Hon vill inte längre bli sjörövarjänta när hon blir stor, utan Ronja-skådespelerska…

 

Nästan lika lyrisk var hon under Madicken-teatern i Söderköping förra veckan och Pippi-föreställningen i Vimmerby i början av sommaren. Nu får det vara bra för den här gången, jag har trots allt semester.

 

Nej förresten, jag måste ge min åsikt om Nybyggarpartiets vallöfte om att investera hundratusentals skattekronor i aktiebolag med avlönad styrelse, VD, och anställda för att säkerställa att lokala arbetsgivare inte slår mynt av sina expansionsplaner som de utan ersättning jobbat för i flera år. Eller ni kanske förstår ungefär hur min inställning är efter den här beskrivningen. Jag är, kort och gott, av annan åsikt!

 

Jag och Centerpartiet vill skapa goda villkor för företagare att växa och bli lönsamma.

Jag och Centerpartiet är av uppfattningen att det är stor chans att en företagare har bättre idéer, mer långsiktigt (delvis fritidsbaserat) engagemang och större kraft till genomförande än kommunanställda för det här ändamålet.

Jag och Centerpartiet anser att man ska handskas ansvarsfullt med kommuninvånarnas pengar och inte satsa våghalsigt i projekt som det privata näringslivet lika gärna kan ta.

lördag 10 juli 2010

Momsbefria hjärtstartare!

Jag har idag lämnat in ett medlemsförslag till Centerpartiet om att momsbefria hjärtstartare. Idag finns små enkla hjärtstartare (defibrillatorer) som kan användas av vem som helst.

Medlemsförslag:

"Jag föreslår att Centerpartiet verkar för att ge momsbefrielse för hjärtstartare (defibrillatorer). Genom detta minskas kostnaden med 20% och betydligt fler föreningar mäktar med investeringen. På detta sätt kan många liv räddas. Centerpartiet kan här göra en stor insats för att rädda liv!"

Bakgrund

År 2006 drabbades ca 15 000 svenskar av hjärtstopp. 5000 av dessa inträffade på sjukhus. Av dessa överlevde 4500.

10 000 drabbades utanför sjukhus och av dessa överlevde 700…

Det avgörande är hur snabbt en behandling med hjärtstartare sätts igång:

Diagrammet ovan som är hämtat från "rapport 2009, hjärtstopp utanför sjukhus" visar att om defibrillering startas inom 4 minuter är chansen att överleva 35% mot om defibrilleringen dröjer mer än 20 minuter är chansen ca 4%.

I samma rapport föreslås bland annat följande åtgärder för att öka överlevnaden av personer som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus:

Minska fördröjningstiden till effektiv behandling

Flertalet av hjärtstoppen utanför sjukhus förorsakas av kammarflimmer. Med omedelbar behandling med defibrillering skulle 50-60% överleva. Den viktigaste åtgärden för att öka överlevnaden blir därför att förkorta den nu mycket långa fördröjningstiden från hjärtstopp till defibrillering, 14 min. Detta kan ske på olika sätt:

· Den genomsnittliga fördröjningstiden från hjärtstopp till det att SOS larmas är f n ca 3 min. Med intensiv information till allmänheten framförallt i samband med HLR-utbildning borde denna tid kunna förkortas till 1 min. Detta skulle ge en genomsnittlig tidsvinst på två minuter.

· Se över orsakerna bakom ökningen av utryckningstiden.

· En radikal förkortning av fördröjningstiden kan uppnås genom utplacering av defibrillatorer i andra utryckningsfordon, i första hand i räddningsfordon och polisbilar.

· Utplacering av defibrillatorer på allmänna platser, där man kan förvänta en periodvis ansamling av många människor och därmed en ökad risk för att hjärtstopp skall inträffa.

Jag är styrelseledamot och kassör för Ideella Räddningsföreningen, med säte i Valdemarsvik. Detta är en förening som ger praktisk och ekonomisk hjälp, samt rådgivning vid räddningsarbete såsom personförsvinnande och dylikt. Föreningen skapades i anslutning till att min far, Christer Lindgren, tragiskt omkom i en båtolycka för 2½ år sedan. Det finns mycket att säga om de långa ovissa dagarna och sömnlösa nätterna kring detta, och det kanske jag orkar göra någon gång. Men inte nu. En sak är dock säker. Det finns oerhört många hjälpsamma medmänniskor som inget hellre vill än att få hjälpa till vid räddningsarbete. Det som fattas är snabb informationsdelning och klarsynt samordning. Föreningen har som mål att hjälpa till med detta. Och verka förebyggande:

Ideella Räddningsföreningen har förhandlat fram ett bra pris med leverantören av FRED Easyport AED som innebär att vi får köpa en av marknadens minsta och modernaste hjärtstartare för ett riktigt bra pris. Tyvärr måste vår ideella förening betala moms. (Som politiker hoppas jag dock kunna medverka till att minska priset med 20% genom momsbefrielsen!)

Räddningsföreningen har redan köpt in en sådan här liten hjärtstartare och har för avsikt att ha den tillgänglig i centrala Valdemarsvik under helgens Karnebåtsfestival. Vi har också för avsikt att mot en underhållsavgift låna ut den till medlemmar som närvarar vid eller arrangerar händelser som drar mycket folk. Hjärtstartaren är bred som en penna, lång som en penna och tjock som en snusdosa. Den väger 0,5kg.

Du kan enkelt bli medlem genom att mejla mig (henrik@raddningsforeningen.se) eller gå in på hemsidan http://www.raddningsforeningen.se/ . Medlemsavgiften för 2010 är endast 20kr!

Föreningen skulle vilja se permanent placering av hjärtstartare vid alla kommunens orter. Fyrudden, Ringarum, Gusum och centrala Valdemarsvik. Vi har dock inte medel till dessa investeringar i nuläget utan är nödga att vänta och tigga om bidrag.

Om du vill vara med och bidra till utplacering av hjärtstartare så betala in ditt livräddande bidrag till Bankgiro: 221-4815. Ange "Hjärtstartare till ______" och så nämn vilken placering du vill bidra till.

Vill du köpa in en för att placera i ditt hem eller på ditt företag så hjälper vi gärna till och förmedlar affären för bästa pris.

När vi fått fram hjärtstartare och placerat ut dem så ska de registreras på följande webplats som visar vart det finns en hjärtstartare nära ditt hem:

http://www.hjartstartarregistret.se/

Källor och intressanta länkar:

http://www.hlr.nu/

http://www.svd.se/opinion/synpunkt/fler-hjartstartare-skulle-radda-liv_223709.svd

http://www.youtube.com/watch?v=D95hN1CG90Q (Instruktionsfilm för aktuell hjärtstartare.)


onsdag 7 juli 2010

Danmarksresa

Jag har tillbringat helgen och början av veckan i Danmark. Jag är anställd som ensam maskinkonstruktör på det svenska dotterbolaget till Dantherm Air Handling med huvudkontor och stor fabrik i Skive, på Nordjylland. Den här veckan går flyttlasset från fabriken i Söderköping till fabriken i Danmark. All tillverkning vid fabriken i Söderköping flyttas till Danmark. Det som kommer att finnas kvar är ett utvecklings- och försäljningskontor. Jag kommer även fortsättningsvis vara den som svarar för utveckling av frikylningsprodukter till Telecom-industrin. Men tillverkningen kommer att ske i Danmark och Kina.

 

I Söderköping kommer det även fortsättningsvis att finnas utveckling av frikyla och kontrollenheter samt prototyptillverkning kopplat till dessa två områden. Dessutom kommer vi att ha 2-3 säljare på kontoret.

 

Jag har varit i Danmark för att få in program i datorn som klarar av halvfjärsar och dylikt samt att lära mig göra mina 3D-modeller och ritningar på samma sätt som danskarna. Den av mina produkter som jag är mest stolt över, och som just nu säljer som smör i solsken, Flexibox 450, har den sista tiden blivit omdöpt till Fleksibox firhundredåhalvtreds. Så kan det gå. Jag har varit så mycket i Danmark den sista tiden att jag börjar lära mig talsystemet. Det påminner om det franska. 20-tal gånger till exempel firs (4) =80, treds (3) =60. Halv tres bygger på logiken 3 minus en halv = 2,5 och sen gånger 20, dvs 50. Alltså är ”halvfjärs” lika med 70.

 

Hur som helst så tog jag med familjen och for till Danmark redan på lördagen. Vi bodde på ett helt fantastiskt Scandic-hotell i Fredrikshamn, www.thereef.se. Ett äventyrsbad som man kan bo i! Det rekommenderas starkt. Billigt är det också. Vanlig hotell-taxa, fast då ingår en hel värld av vattenäventyr.

 

Medan jag jobbade på det danska kontoret måndag och tisdag så bodde familjen i en lägenhet med förförande utsikt och 2 balkonger, på det närbelägna hotellet Strandtangen. Det här hotellkonceptet är något som jag skulle vilja importera till Valdemarsvik! Det är byggt för att maximera antalet rum och lägenheter som har en vidunderlig utsikt över gästhamnen och vattnet. Lägenheterna har alla tänkbara bekvämligheter såsom diskmaskin och dusch, 1-3 balkonger och stora fönster ända upp till nocken, med ett loft på den sida som inte vetter mot havet. Är det någon som känner till en möjlig finansiär?