henrik.centerpartiet.net

Gå gärna in på min nya kompletta hemsida med denna blogg speglad: http://henrik.centerpartiet.net/

onsdag 31 mars 2010

Inte mer än glaset fullt, tack...

Måndagens kommunfullmäktigemöte bjöd till att börja med på en halvannan timmes teater om alkoholism, med titeln "Inte mer än fullt, tack". Otroligt bra enmansföreställning av Benny Haag. Han har "tillsammans med några andra gamla fyllon" startat ett parti, www.spritpartiet.se med målet att halvera alkoholkonsumtionen i landet.

 

Ambitiöst mål av ett parti utan möjlighet till påverkan, förutom genom den stora uppmärksamhet som det förhoppningsvis automatiskt innebär (bland annat genom att jag skriver om det här).

 

Vi har i kommunen tre drogsamordnare som jobbar för att minska droganvändandet bland unga och höja åldern för alkoholdebuten. I kommunen finns även Bojen, som arbetar för att hjälpa den som hamnat i ett alkohol- eller drogberoende.

 

Benny Haag spelade upp en känsloladdad föreställning om sin barndom i missbrukarhem och hur han som åttaåring låg i sängen och bad till gud och lovade sig själv och honom att aldrig ta efter sin fars och farfars vana att dricka sprit.

 

Trots att han brutit kontakten med sin far på grund av hans alkoholproblem hamnade även Benny i ett missbruk där han smög, bedrog och ljög för dem som han älskade mest. Spriten var en hårsmån ifrån att kosta honom allt som är värt något i livet. Han var nära att mista både sin fru och sina bägge barn. Och hans förhållande till sina barn började starkt påminna om hans eget förhållande till sin far.

 

En dag blev han så full när han var ensam hemma med sin dotter att han var en fara för både sitt eget, sin dotters och andras liv och när han vaknade upp accepterade han äntligen att han behövde ta in på ett behandlingshem.

 

Efter att ha lovat sin fru otaliga gånger att sluta med spriten men varje gång efter någon månad återgått till att supa i smyg så funkade det den här gången.

 

Han lovprisade kraften i att tillsammans med en grupp med liknande problem få släppa masken och berätta om allt han skämdes för. Att erkänna att han smugit och ljugit, bedragit och svikit, det gav en sådan självinsikt och livskraft att han nu hållit sig fri i över 7 år.

 

Han avslutade med ett citat från Nationalteatern:

” varje sjuttiofemma, som en mänska dricker ur

 är en dröm om en bättre värld som han sedan pissar ut!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar