henrik.centerpartiet.net

Gå gärna in på min nya kompletta hemsida med denna blogg speglad: http://henrik.centerpartiet.net/

torsdag 1 april 2010

Världens längsta och renaste fjord byggs i Valdemarsvik

Centerpartiet i Valdemarsvik beslutade idag att i samband med saneringen av Valdemarsviken, som idag är ostkustens längsta fjord, passa på att mer än fördubbla dess längd.

 

De åar och bäckar som redan idag förbinder Yxningen med Valdemarsviken kommer att breddas genom grävning och sugmuddring. Den omfattande åtgärden kommer att förvandla sjöarna längs vägen (Sävsjön, Solidsgölen, Horvgölen, Fallingebergssjön och Yxningen) till en del av fjorden. Från Yxningens över hundra öar kommer man därefter att kunna fiska både plattfisk och saltsjöbadgäster.

 

Längs samtliga berörda sjöars stränder kommer tomterna att bebyggas och öka invånarantalet betydligt. Samtliga havstomter är tänkta att få egen brygga och brygghus. Hela projektet kommer att bekostas av de intäkter som försäljningen av alla nya havstomter inbringar.

 

Förhoppningsvis kommer vattenkvaliteten längs med fjordens innersta 3 mil att bli så bra att alla nya hushåll samt tätorten kan ta sitt dricksvatten direkt ur fjorden, istället för som är fallet nu, att Yxningens vatten går via rör och vattentorn till brukarnas kranar.

 

Om exakt ett år, den 1 april 2011, beräknas den nya Valdemarsfjorden vara klar, som då kommer vara nordens längsta, och renaste fjord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar