henrik.centerpartiet.net

Gå gärna in på min nya kompletta hemsida med denna blogg speglad: http://henrik.centerpartiet.net/

tisdag 5 januari 2010

Avskjutning av varg är djuretisk riktigt

Så sköts då äntligen lite vargar av i landet. Ett stort steg för oss klimatkämpar och djurvänner!

Jag varnar känsliga läsare för att följande inlägg kommer att vara långt ifrån politiskt korrekt och hoppas slippa odemokratiska hotfulla reaktioner på att även jag vill få redovisa min åsikt som troligen stöds av en majoritet av befolkningen. ; )

Sverige måste vara det enda land i världen som av egen vilja satsar hundratals miljoner skattekronor på att återföra en art som inte är det minsta hotad i världen, men som är det mest djurplågande rovdjur man kan tänka sig på våra breddgrader. Vargutrotningen för ett sekel sedan möjliggjorde en revolution inom det effektiva och klimatsmarta naturbetesbruket eftersom man slapp ha ständig bevakning av sina betesdjur, en personalintensiv bevakning som är omöjlig med dagens anställningsvillkor.

En expansion inom området klimatneutralt naturbeteskött är värt att uppmuntra, men dagens varguppfödningspolitik reducerar istället antalet nyetableringar och motverkar därigenom i förlängningen 2-gradersmålet. På ett bröllop nyligen fick jag äran att sitta bredvid en näringslivssekreterare från sydvästsverige som berättade om de planer hon och hennes man haft på expansion av deras fårfarm. Innan de tröttnade hade de lagt åtskilliga arbetsveckor på att sätta upp vargsäkra fårstängsel runt gårdens betesmark. Allt utan ersättning förutom den bråkdel som utgjordes av materialkostnader.

Som högskoleutbildad naturupplevelseguide motsätter jag mig även den inskränkning av allemansrätten det innebär med alla dessa höga vargsäkra fårstängsel, som måste upp runt alla de skogs- och hagmarker som ska betas.

Vargetableringen drabbar ensidigt den redan avfolkande glesbygden och dess småföretag. Som företrädare för Sveriges mest småföretagarvänliga parti med tydlig prioritering på klimat- och miljöfrågor, och med ett hjärta som klappar för natur- och kulturvärden så anser jag att vargstammen bör begränsas kraftigt och att det vore vansinnigt att plantera in varg för att ytterligare stärka den för vår flora och fauna sedan ett sekel onaturliga arten.

Vargetableringen är Sveriges enskilt största plågsamma djurförsök!
Och dessutom det dyraste.

Jag har så svårt att förstå den inskränkta syn på djuretiken som präglar vargdebatten, där man anser att det är bra att placera ut en massa djur som dagligen ”skadskjuter” både vilda och tama djur, med oerhörda lidanden som följd. En djurvän är självklart motståndare till varginplantering.
När det gäller djur och natur så ser jag främst till ett systemtänkande, där det viktigaste är att naturen som stort mår bra. Jag anser till exempel att det är mycket bättre att äta naturbetad rådjursbiff, än sojabiffar av från Brasilien skeppade sojabönor som odlats på mark från skövlad regnskog.

Naturbeteskött borde vara något vi värnar om. Både av djuretiska skäl och klimatskäl. Istället för att motarbeta dem som bedriver djuruppfödning i beteshagar och låta den djurplågande vargen ha ihjäl djur så borde man som samhälle uppmuntra dessa föredömliga småföretagare tillika djurvänner och klimatvänner. Likadant med de vilda djuren. Vi borde uppmuntra till mer naturbetat jaktkött och förbättra distributionsvägarna ut till allmänheten. Istället för att bara lyssna på de stora skogsbolagens klagan på älg och annat slyförädlande vilt så vore det mest klimatsmarta att optimera stammen av råvaran till naturbeteskött och anpassa älgtilldelningen efter det.

Men var lugn. Jorden kommer alltid att klara sig, oavsett om vi pumpar upp och bränner och gör gödsel av all den kol, gas och olja som skapades när atmosfären och klimatet på jorden var ett helt annat, med träd på hundra meters höjd och dinosaurier som krävde en helt annan gasblandning än våra dagars luft. Jorden klarar sig. Moder jords kontinentalplattor ombildas hela tiden genom att de i ena änden trycks ner under jordskorpan och ombildas i andra änden. Det vattendränkta Venedig råkar ligga i en sådan punkt som trycks ner. Turligt nog är detta en oerhört långsam process.

Om vi däremot har fokus att våra barnbarns ättlingar ska kunna leva på jorden så är det lite mer kämpigt. Då krävs det att vi har ett klimat och en luftblandning i atmosfären som ligger inom vissa ramar. Om vi dessutom som nu ska kunna leva på en plats som ligger lika långt norrut som den sibiriska tundran så krävs att Golfströmmen håller igång cirkulationen av varmt vatten och därmed varm luft som kan hålla medeltemperaturen i Sverige över nollan. Om den globala uppvärmningen fortsätter alltför långt så kan hända att det i våra trakter inte bara blir en förhöjd havsnivå, utan att det blir riktigt kallt istället. Sist vi hade 2 kilometer is över vår kommun så började inlandsisen sin påbyggnad på Åreskutan. Jag hoppas lillebror hör av sig om han byter skidorna mot skridskor.

Jag tycker att man ska arbeta för minskad klimatpåverkan på alla plan, även när det gäller födoråvaror. Sverige borde ha en långsiktig strategi för hur man kan stimulera till att maximera andelen klimatneutral föda, såsom till exempel förädlat lövsly.

Men att jag gjorde min röst hörd med den här icke politiskt korrekta åsikten kommer jag förstås få ångra.

3 kommentarer:

 1. Hej du, verkar va klent med kommentarer eller får du dom på annat håll kanske? Ida i Åre

  SvaraRadera
 2. Hej Ida!
  Ja, jag har inte fått så starka reaktioner, från djurplågar- och inplanteringsmaffian som jag trodde. Men jag har fått ett helt blogginlägg mot mig på NT.se/valdemarsvik, Bror Tommy Sturks blogg. Där finns även min blogg.

  SvaraRadera
 3. Som vi säger i norrland, det är bättre att ha lappen än vargen.

  Fredrik

  SvaraRadera